Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

Αϊτή...

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ACT4PEOPLE:

ΑΪΤΗ 2010

Ο λαός λέει όπου ο φτωχός και η μοίρα του. Από την άλλη, κάθε μέρα διαπιστώνει κανείς ότι ένα γεγονός φυσικής καταστροφής, γίνεται συχνά η αφετηρία να φανεί η αλήθεια σε ολόκληρο τον Πλανήτη.
Η φυσική καταστροφή είναι κάτι που οπωσδήποτε μπορεί να συμβεί σε όποιο σημείο του Πλανήτη, και να χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη και οποιαδήποτε χώρα της γης. Θα έλεγε κανείς ότι έτσι συνέβη και στην Αϊτή.
Όμως, πίσω απ’ αυτή την αλήθεια πρέπει κανείς να δει τις άλλες αλήθειες που κρύβονται επιμελώς, τις οποίες μαθαίνουμε τμηματικώς, ενω πολλές φορές μένουν πραγματικά αθέατες από τον πολύ κόσμο.
Πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, από την κατάρρευση κτιρίων και υποδομών, από την πλήρη καταστροφή ολόκληρων παραγκουπόλεων, αναδείχτηκε η αδυσώπητη πραγματικότητα.
Η φτώχεια, και η εξαθλίωση, που μάστιζε και μαστίζει λαούς και πληθυσμούς ολόκληρης της γης, πριν από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.
Μεγάλα θύματα, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ιδιαίτερες εξαιρέσεις, είναι τα παιδιά.
Χιλιάδες από αυτά, εκατομμύρια από αυτά κάθε χρόνο, δεν προλαβαίνουν να χαρούν το αγαθό της
ζωής. Πεθαίνουν από πείνα, από υποσιτισμό, και από ασθένειες οι οποίες σε μια άλλη περιοχή του πλανήτη θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμες.
Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους. Η βασική αιτία εστιάζεται σε μια λέξη: ΚΕΡΔΟΣ. Μπροστά σ’ αυτό οι ανθρώπινες ζωές μοιάζουν με άμμο για τα κανόνια. Μπροστά σ’ αυτό μεγάλες ανακαλύψεις κρύβονται ως επτασφράγιστα μυστικά αφού προϋπόθεση είναι να υπάρξει πρώτα η πλήρης απόσβεση προηγούμενων τέτοιων. Τι κι’ αν κάποιες από αυτές θα ήταν ικανές να σώσουν χιλιάδες παιδιά, χιλιάδες ανθρώπους.
Η Αϊτή είναι σίγουρα μια. Η Αϊτή είναι σίγουρα αυτή τη στιγμή το συγκλονιστικότερο θέμα φυσικής καταστροφής που βλέπουμε και βιώνουμε. Αλλά η Αϊτή υπάρχει παντού, υπάρχει στις χώρες του τρίτου κόσμου και της Αφρικής και είναι δυνατόν να υπάρξει οπουδήποτε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Η παγκοσμιοποίηση ήταν και είναι μια από τις μεγάλες ιδέες ή μεγάλες ουτοπίες του συστήματος που ζούμε σήμερα.
Ουτοπία γιατί αν το κριτήριο είναι το κέρδος το πιθανότερο είναι πάντα να παγκοσμιοποιήσεις την κρίση και την φτώχεια. Η παγκοσμιοποίηση όμως στην περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής, από μια ποιητική σκοπιά δείχνει ότι παντού τα ερείπια είναι τα ίδια, ο πόνος των μανάδων είναι ο ίδιος, τα διαμελισμένα κορμιά είναι ίδια.
Στη νέα γενιά υπάρχει η ελπίδα ότι θα βρει τη δύναμη και τον τρόπο να δημιουργήσει μια διεθνή παγκόσμια συνείδηση, η οποία θα οδηγήσει σε ανατροπές και κτίσιμο κόσμου με ιδανικά, οράματα, πολιτισμό, δουλειά για όλους, ζωή για όλους.
Η ACT4PEOPLE και η ACT4CHILDREN αναζητούν τρόπο συνεργασίας με οργανώσεις εργαζομένων, και οργανώσεις μη κυβερνητικού χαρακτήρα, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καταφέρουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου των πληγέντων συνανθρώπων μας

Αναγνώστες