Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πώς γίνονται οι "ρατσιστές από κούνια."

Η ιστορία που θα σας πω είναι αληθινή. Κάτι μου θύμισε σήμερα το γεγονός και για άλλη μια φορά εξοργίστηκα με τη σκέψη και μόνο.
Καλοκαίρι απόγευμα (πριν από 4 περίπου χρόνια) παίρνω την κόρη μου που ήταν τότε σχεδόν 3 ετών και πάμε να δούμε τη μαμά μου που έχει καφενείο. Φτάνοντας στην πόρτα βλέπω ότι πίσω μας έρχεται ένας νεαρός που πουλάει C.D. Η μικρή δεν έχει μέχρι τότε συναντήσει από τόσο κοντά άνθρωπο διαφορετικού χρώματος. Χαίρομαι για αυτό και περιμένω να δω την αντίδρασή της. Με το που πατάμε το πόδι μας μέσα και ενώ ο νεαρός βρίσκεται ακριβώς πίσω μας ένας "κύριος" που πίνει το καφεδάκι του, λέει δυνατά στη μικρή: "Κοίτα πίσω σου, ΘΑ ΣΕ ΦΑΕΙ!!!"
Δεν μπορώ να σας περιγράψω το πώς ένοιωσα! Το παιδί μαρμάρωσε και άρχισε να κλαίει και ο καημένος ο νεαρός είχε κατεβάσει το κεφάλι και από το ύφος του καταλάβαινες πόσο άσχημα ένοιωθε! " Άκου να δεις", λέω στον "κύριο", "δε σου επιτρέπω να κάνεις ρατσιστή το δικό μου το παιδί!" Ήθελα να πω και άλλα, αλλά κρατήθηκα γιατί προσπαθούσα να καθησυχάσω τη μικρή. Την πήρα από το χεράκι και πήγαμε κοντά στον νεαρό που χαμογελούσε τώρα, τον ρωτήσαμε πώς τον λένε. Ήταν ο Ντέιβιντ, από την Κένυα. Μέσα σε λίγα λεπτά η κόρη μου του χαμογελούσε και τον βομβάρδιζε με ερωτήσεις. Έγιναν "φιλαράκια".
Η μικρή θα πάει φέτος στη Β΄ Δημοτικού και είναι πάντα φιλική με παιδάκια από άλλες χώρες, έχει κατανοήσει πολύ καλά το ότι οι άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν λόγω χρώματος, φυλής ή γλώσσας.
Και είμαι πολύ περήφανη μαμά γι' αυτό!

5 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Μερικες φορες οι ανθρωποι ειναι εξοργιστικοι.Βεβαια η ελληνικη κοινωνια μαστιζεται απο ελλειψη παιδειας πραγμα που καθοριζει το κοινωνικο status του καθενος μας.Ο ψυχικος πλουτος, η ευρυτητα του πνευματος,η αληθινη επικοινωνια με τον συνανθρωπο,ειναι πολυ δυσκολα πραγματα και η αποκτηση τους απαιτει τεραστια προεργασια.Συνεχισε την προσπαθεια σου με το παιδι,και ειναι βεβαιο οτι θα δρεψεις τους καρπους σου.Τα παιδια εχουνε την καρδουλα τους ανοιχτη και ρουφανε τα παντα.Σου σφιγγω το χερι.

meta είπε...

Ακριβώς έτσι είναι Γιάννα μου.
Αυτό που εύχομαι σα γονιός είναι να καταφέρω να περάσω κάποιες βασικές αξίες στην κόρη και το γιο μου. Και πάνω απ'όλα να εναντιώνονται σε κάθε είδους ρατσισμό.
Καλό σου βράδυ!

Καραβάκι είπε...

Έχω δει σκληρότερες σκηνές δυστυχώς... Απόγευμα καλοκαιριού.Ένας έγχρωμος που πουλάει cd's έρχεται στο στέκι μας στη θεσσαλονίκη.Δεν ενοχλεί κανέναν.Έχει ένα μεγάλο αληθινό χαμόγελο.Για όλους μας.Μια παρέα αστυνομικών κάθεται λίγο πιο κει.Ξαφνικά και δίχως καμιά αιτία σηκώνεται ένας,αρπάζει τον έγχρωμο άντρα και αρχίζει να τον χτυπά αλύπητα.ΝΤΡΈΠΟΜΑΙ και ξέρεις γιατί;Γιατί κανένας δεν σηκώθηκε να τον βοηθήσει.Ζούγκλα είμαστε...Καλό απόγευμα!

BUTTERFLY είπε...

Αμα ο ανθρωπος ειναι στοκος τι τα θες;;; Σαν αυτα τα κουλα που σιχαινομαι "αν δε θας, θα σε παρει ο αραπης", " αν δεν εισαι καλο παιδι θα σε δωσω στο γυφτο" που τραυματιζουν την ψυχη των παιδιων! Μπραβο σου που αμεσως εβαλες τα πραγματα στη θεση τους!

meta είπε...

Butterfly σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ήρεμος άνθρωπος.Όμως γεγονότα σαν και αυτό με εξοργίζουν αφάνταστα και χάνω παντελώς την ψυχραιμία μου.

Αναγνώστες